FAQ

Meest gestelde vragen

 • Waarom worden de Winter & Summer Games georganiseerd?

  De Winter & Summer Games, een initiatief van de Krajicek Foundation, Johan Cruyff Foundation en Sociaal Werk Nederland, zijn een vervolg op de eerste Winter Games in 2020 en hebben als doel jongeren sportief, energiek en met een positieve mindset de coronaperiode door te laten komen. Het gaat hierbij om lokale activiteiten die zich richten op de jeugd van 13 tot 27 jaar.

  Door de COVID-19 pandemie beweegt vier op de vijf jongeren te weinig en meer dan de helft voelt zich gespannen of gestrest. Bovendien krijgen jongeren tijdens de coronapandemie vooral te horen wat er allemaal niet mag én niet kan. Vereenzaming, thuiszitten en verveling liggen dan op de loer. Daarom is het belangrijk om hen, juist nu, een positieve impuls te blijven geven.

 • Voor wie worden de Winter & Summer Games georganiseerd?

  De organisatie van de Winter & Summer Games faciliteert lokale buurt(sport)- en jongerenwerkorganisaties om in de wijk extra sport- en spelactiviteiten te organiseren voor jongeren van 10 jaar en ouder. Denk hierbij aan alles wat er lokaal mogelijk is: van 3x3 basketbaltraining op een Krajicek Playground, bootcamplessen op een Cruyff Court, tot een breakdance workshop. Hierin kan uiteraard de verbinding met de lokale sportverenigingen gemaakt worden.

 • Waarom een speciale Girls Edition?

  Al tijden tonen verschillende studies aan dat meiden ten op zichtte van jongens minder sporten, bewegen en buiten spelen. Met name de wekelijkse sportdeelname van meisjes in de leeftijd van 12 tot 18 jaar is veel lager dan die van jongens in dezelfde leeftijd. Meisjes lijken in hun pubertijd veel kwetsbaarder te zijn voor drop-out in de sport dan jongens. Verder wordt gezien dat meiden in sommige gevallen graag alléén met meiden sporten in plaats van samen met jongens. Aan al die zaken zouden we het liefst met deze editie van de Summer Games samen met jullie wat aan doen!

  Het is momenteel helaas niet mogelijk om een aanvraag te doen voor de reguliere Summer- of wintergames.

 • Waar worden de Winter & Summer Games georganiseerd?

  De Winter & Summer Games worden georganiseerd door heel Nederland via lokale buurt(sport)- of jongerenorganisaties.

  De activiteiten in het kader van de Summer Games Girls Edition worden georganiseerd op de Krajicek Playgrounds en Cruyff Courts in Nederland en België.

 • Wanneer worden de Winter & Summer Games georganiseerd?

  De Winter & Summer Games zijn gestart in december 2020 en lopen door tot en met de herfstvakantie 2022

 • Mogen jongeren nu sporten?

  Iedereen mag momenteel binnen en buiten sporten. De basismaatregelen m.b.t. COVID19 moeten de kans op besmettingen voorkomen. Er geldt:

  • Binnen en buiten gelden geen beperkingen. Sporten in groepsverband is toegestaan.
  • Wedstrijden zijn toegestaan. Het gaat zowel om wedstrijden onderling en wedstrijden tegen andere clubs.
  • Het houden van 1,5 meter afstand is niet verplicht.

  . Kijk hier voor meer informatie over sporten in met betrekking tot Corona.

 • Waarom is het nu juist zo belangrijk dat jongeren in beweging blijven?

  Sport is cruciaal voor de mentale, sociale en fysieke ontwikkeling van jongeren. Het is daarom van groot belang dat we hen de mogelijkheid hiervoor aanbieden en hen zo ondersteunen deze moeilijke periode positiever door te komen.

 • Ik heb al een aanvraag gedaan in een eerdere ronde. Mag ik ook een aanvraag doen voor een volgende ronde?

  Ja dit mag. Aanvragers die een aanvraag voor de eerste keer doen zullen echter de voorkeur krijgen.

 • Mogen (sport)verenigingen, of andere organisaties ook een aanvraag indienen?

  Aanvragen kunnen ingediend worden via buurt(sport)- of jongerenorganisaties, scoutingsorganisaties, sportverenigingen en sport- en cultuuraanbieders.

  Aanvragen voor de Summer Games Girls Edition moeten altijd door- of samen met buurt(sport)- of jongerenorganisaties gedaan worden.

 • Wij werken als organisatie in verschillende gemeentes / locaties in Nederland. Mag ik meerdere aanvragen indienen?

  Het is mogelijk om meerdere aanvragen in te dienen. De subsidie wordt namelijk op basis van locatie (en niet per organisatie) verstrekt. Het is dus mogelijk om per locatie een aanvraag in te dienen tot € 2000,- (incl. btw).

 • Hoe gaat de (financiële)verantwoording?

  Na afloop van de activiteiten ontvang je een persoonlijke link naar het verantwoordingsformulier.

  Onderstaand de beschrijving van de financiële verantwoording:

  - De uitbetaling van het toegekende bedrag geschiedt achteraf, na (goedkeuring van de) verantwoording

  - Aanvrager dient uiterlijk 4 weken na afloop van de laatste activiteit die is opgenomen in de aanvraag door de aanvrager, een verantwoording in te dienen.

  - De verantwoording bestaat uit een financiële en inhoudelijke rapportage.

  - De financiële rapportage dient te bestaan uit een verantwoording van uren personeel en een overleg van facturen/bonnen. Facturen bevatten onder meer een BTW- en KvKnummer, bedrijfs- en bankgegevens.

  - De inhoudelijke rapportage bevat onder andere een beschrijving van de activiteit(en), aantal bereikte jongeren, uren aan beweging en een overleg van sfeerfoto’s (volgens richtlijnen AVG).

 • Hoe weet ik of mijn aanvraag goed is ontvangen?

  Nadat je je aanvraag succesvol hebt ingediend, ontvang je een email op het ingevulde emailadres. Heb je de bevestiging niet ontvangen? Check dan ook je ongewenste email. Het kan zijn dat de mail hierin is terecht gekomen. In de email staat onder andere je aanvraagnummer en een kopie van je aanvraag.

  Geen bevestiging ontvangen? Neem dan contact op met info@summergames2021.nl

 • Mag ik ook voor andere leeftijden van 13 tot 27 jaar de activiteiten organiseren?

  De reguliere Winter & Summer Games zijn specifiek bedoeld voor de jongeren in de leeftijdscategorie van 13 tot 27 jaar.

  De Summer Games Girls edition zijn echter specifiek bedoeld voor meiden en jonge vrouwen van 10 jaar en ouder. Dus ook meiden tussen de 10 en 13 jaar en vrouwen van 27+.

 • Waar mag ik de financiële bijdrage voor de Summer & Winter Games voor inzetten?

  De financiële bijdrage is bedoeld voor de organisatie van (extra) activiteiten. We financieren kosten als: personeel, materiaal en huur locatie.

 • Als het slecht weer is mag ik de activiteit dan verplaatsen naar een andere datum dan opgegeven?

  Uiteraard mag je de activiteit verplaatsen naar een ander moment als deze bijvoorbeeld door weersomstandigheden geen doorgang kan vinden. Graag worden we hiervan op de hoogte gesteld.

 • Na deelname aan mijn Winter & Summer Games activiteit is een deelnemer enthousiast geworden over structurele (sport)deelname bij een vereniging, alleen heeft deze persoon onvoldoende financiële middelen. Wat is er mogelijk?

  Ook voor jongeren tot 18 jaar is structurele deelname mogelijk. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie/het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is voor voetbal, muziekles, dans, judo, theater, zwemmen of een andere sportieve of creatieve les.

  Ouders kunnen zelf geen aanvraag doen. Aanvragen voor een bijdrage worden gedaan door een intermediair: bijvoorbeeld een leerkracht, buurtsportcoach, sociaal wijkteam of schuldhulpverlener. Meer informatie is hier te vinden.

  In sommige gemeentes zijn specifieke regelingen voor jongeren van 18+, informeer hiervoor bij de betreffende gemeente.

 • Hoe zorgen jullie ervoor dat de coronamaatregelen worden gewaarborgd tijdens de Winter & Summer Games activiteiten?

  We wijzen de buurtsportsportcoaches die de activiteiten organiseren altijd op de coronaregels. Daarnaast blijven we continue monitoren of de Winter & Summer Games uitvoerbaar blijken binnen de coronamaatregelen. De initiatieven waar we mee aan de slag gaan worden daarom zorgvuldig geselecteerd.